Shkencëtarët zbulojnë pse rrudhet në ujë lëkura e duarve

Shkencëtaret britanike kanë zbuluar se pse njerëzve pas qëndrimit të gjatë në ujë u rrudhen gishtat e duarve dhe të këmbëve. Ky reaksion është shfaqur gjatë rrjedhes se evolucionit, mendojnë studiuesit. Në kërkim të ushqimit paraardhësve të njeriut bashkëkohor u duhej të kërkonin rezervuare uji dhe të germonin në barin e lagur. Për më tepër se objektët e lagështa është më e lehtë të mbahen me gishta në një siperfaqe jo të sheshtë, shpjeguan ekspertet. Vetë rrudhat në lëkurë formohen si pasojë e ngushtimit të enëve të gjakut – një proçes ky që kontrollohet nga sistemi nervor.